Tuesday 31 January 2012

Kerabu Pucuk Putat


Kerabu pucuk putat....

saya tak ada mangkuk cantik..nanti bercuti ke Langkawi boleh shopping 

Kerabu adalah menu sihat kerana tidak mengandungi minyak dan tidak perlu dimasak pun. kan jimat bila pilih lauk jenis kerabu begini. Ada dua jenis pokok putat iaitu putat merah dan putat hijau. pucuk daun putat hijau sesuai dibuat ulam dan kerabu. Putat merah pucuk daunnya terasa amat kelat dan buah mudanya dibuat ulam sama ada ulam mentah atau direbus. saya suka buahnya digoreng dan dibuat sambal tumis.
Mudah saja nak buat kerabunya. potong halus-halus pucuk putat tu dan campurkan dengan sambalnya.

  • potong serai dan lengkuas - tumbuk dengan cili padi dan bawang merah.
  • masak sardin tanpa minyak - hancurkan dan gaulkannya dengan bahan di atas
  • campurkan kerisik, gula, garam dan jus asam jawa - perasakan
  • potong bawang besar dan gaul semua sebati dengan pucuk putat 
  • siap 


ini rupa buah putat...cantik buah dan bunganya yang berjuntai
gambar dari gooogle



No comments: