Thursday 12 January 2012

Acar Rempah Sotong Kering



Bahan-bahannya:
5 keping sotong kering 
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
3 sudu kecil biji ketumbar
3 kuntum bunga cengkeh
2 biji timun
5 biji lada merah
5 biji lada hijau
8 biji lada kering
10 biji bawang merah
2 biji bawang besar
1/4 cawan kelapa parut dijadikan kerisek
sedikit garam, cuka, kunyit dan kayu manis



cara-cara


  • Sotong direndam hingga lembut, cuci bersih dan dipotong kecil. 
  • Timun di potong empat, buang empulurnya dan potong kecil-kecil 
  • Bawang besar dibelah enam. Lada merah dan lada hijau dibelah dua tak terputus. direndam dengan air garam selama lima minit. 
  • Ketumbar, lada kering, jintan manis, jintan putih disangai dan giling, 
  • bawang merah dan halia dimayang halus. 
  • panaskan minyak, tumis bawang dan halia, masukkan rempah dan masak hingga pecah minyak
  • campurkan kerisek, kulit kayu manis, bunga cengkeh, sotong dan garam. 
  • Masukkan sedikit air dan selepas sotong empuk, masukkan timun, cuka, bawang, lada merah dan lada hijau. Masak dan perasakan

*nota nusrah
-kali kedua menderhaka resepi..kali pertama masa buat aiskrim SINI
 tak masukkan timun. rempah asalnya perlu digiling, tapi saya kisar...ampun mak

No comments: