Bahan-bahannya:
5 keping sotong kering
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
3 sudu kecil biji ketumbar
3 kuntum bunga cengkeh
2 biji timun
5 biji lada merah
5 biji lada hijau
8 biji lada kering
10 biji bawang merah
2 biji bawang besar
1/4 cawan kelapa parut dijadikan kerisek
sedikit garam, cuka, kunyit dan kayu manis
cara-cara
- Sotong direndam hingga lembut, cuci bersih dan dipotong kecil.
- Timun di potong empat, buang empulurnya dan potong kecil-kecil
- Bawang besar dibelah enam. Lada merah dan lada hijau dibelah dua tak terputus. direndam dengan air garam selama lima minit.
- Ketumbar, lada kering, jintan manis, jintan putih disangai dan giling,
- bawang merah dan halia dimayang halus.
- panaskan minyak, tumis bawang dan halia, masukkan rempah dan masak hingga pecah minyak
- campurkan kerisek, kulit kayu manis, bunga cengkeh, sotong dan garam.
- Masukkan sedikit air dan selepas sotong empuk, masukkan timun, cuka, bawang, lada merah dan lada hijau. Masak dan perasakan
*nota nusrah
-kali kedua menderhaka resepi..kali pertama masa buat aiskrim SINI
tak masukkan timun. rempah asalnya perlu digiling, tapi saya kisar...ampun mak
No comments:
Post a Comment